Emiel van Straalen

Autonoom werk

Over het algemeen maak ik dingen die, (als ik ze aan het publiek laat zien en het publiek reageert er op) veranderen van betekenis en waarde. De uiteindelijke betekenis en waarde van mijn werk is ook voor mij ongewis. Een ding weet ik echter wel zeker. Als ik ze niet meer zou laten zien, zouden ze langzaam stoppen met veranderen en dan zou ik het een stuk moeilijker krijgen met het verzinnen van nieuwe beelden.

Opleiding:

Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunsten Den Haag. Vrije grafiek tekenen
en schilderen 1988/1992.
Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunsten Den Haag. Post initiële opleiding Autonome Vormgeving. 1992/1993.
Provinciale Prijs voor beste Academieverlater Provincie Zuid-Holland 1993.
Toekenning basis beurs van het Fonds Voor Beeldende Kunsten Amsterdam. 1996.

Belangrijkste tentoonstellingen van de laatste tien jaar:

1999 Een boomvoetpoetsreis naar Berlijn
Tijdens een tiendaagse treinreis werden tekeningen en dagboekaantekeningen gemaakt, en tijdens tussenstops werden tijdens wandelingen boomvoeten gepoetst en vervolgens gefotografeerd. De foto’s werden in Berlijn afgedrukt en samen met de tekeningen en dagboekaantekeningen tentoongesteld voor de groepstentoonstelling ʻOsewisewoseʼ in galerie ʻWalden Kunstausstellungenʼ aan de Kastanienalee.

O – O Een beeldprothese voor een vergeten bospad
Langs een vergeten overwoekerd bospad werden aan weerszijden stalen ringen met een doorsnede van drie meter geplaatst en opgevuld met rondhout. Dit alles om het vergeten bospad van een extra aanleiding te voorzien om te bewandelen. Lelystad. Hollandse hout.

2000/2001 Een Tent Voor Tijger 
Een serie tentoonstellingen met tekeningen en een miniatuur circustent waarin een klein hoofdschuddend hoedenplanktijgertje toegezongen word door publiek.

Galerie Meyer en Eysinga, Den Haag. Gemeentehuis Westerkoggeland. Pulchrie Studio, Den Haag. Ambassade Costa Rica, Den Haag. Ambassade Costa Rica, Brussel. ZOO-AVE, Alajuela, CR. Hospital de Ninos, San Jose, CR. Casa De Orquideas, Playa San Jose Sito,CR. En tot slot en lezing, georganiseerd door STROOM HCBK in ʻDe Bovenkamerʼ van Cafe Schlemmer te Den Haag.

2003 ʻFlora en Fauna Festivalʼ 
Groepstentoonstelling, Galerie Quartair, Den Haag. Bijdrage met ʻEen opgerolde boomʼ. (Zwarte Els, achter mijn toenmalige atelier opgerold, op wielen gezet en getransporteerd naar Den Haag.)

ʻOntroerend Goedʼ 
Groepstentoonstelling, Galerie ARTS PLACE, Wereringsschans, Amsterdam. Bijdrage met 25 kleine tekeningen.

2004 ʻVOOR ELKAARʼ 
Groepstentoonstelling Galerie ARTS PLACE, Amsterdam.
Bijdrage met tekeningen en een ʼOpgerolde Boom.

2005 ʻARTS PLACEʼ in Todiʼ
Groepstentoonstelling Gemeentemuseum.Todi,
Italie. Bijdrage met 20 kleine tekeningen.

2006. ʻART PLAYSʼ. Groepstentoonstelling, galerie ARTS PLACE. Amsterdam.
Bijdrage met tekeningen en ʻLuchtschip nr. 1ʼ.

2007 LULEA SOMMER BIENALE
Lulea Zweden. Bijdrage met het ter plekke oprollen, op wielen zetten, en exposeren van een 20 mtr lange grijze populier.

Installatie met tekeningen, Solo, Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Aldtsjerk.
Installatie met 25 tekeningen, verspreid door de ruimte, hangend aan het plafond.

Lelystad/Zeewolde
Groepstentoonstelling ʼNIEUW VERLEDENʼ. In opdracht van K.V.F. Bijdrage met het oprollen van een 18 mtr lange esdoorn langs een wandelpad in het Knarbos.

2008 Aldtjerk
Installatie met bewegende prototypes. Solo, Galerie Bloemrijk vertrouwen.

Ursem. Mijzenpolder festival
Bijdrage met de installatie ʻmosselschelpgedachtenʼ waarbij 2500 zwanenmosselschelpen uit de mijzenpoldersloten in het riet, “klimmen” clusters vormen en zich laten zien op en manier die men niet gewend is, maar toch bijna geloofwaardig over komen.

Ouderkerk aan de Amstel
Bijdrage in groepstentoonstelling van ʻARTSPLACEʼ met de bewegende installatie ʻprototype van een intermezzoapparaatʼ in de tentoonstelling ʻAMSTELKERKEʼ.

“Zoals ik het nu bekijk, teken ik en maak ik dingen omdat ik anders stil zou staan. Verder fluctueert de belangrijkheid van mijn dingen enorm.”

Ruijterstraat 4
1645 SC  Ursem
072-5023152

Website: Betonnenvaas.com

Email:       foremiel@quicknet.nl

Delen

Eén reactie

  1. Vandaag de installatie bekeken in het kerkje in Lichtaard (Friesland), genoten van de verbeelding en genoten van het hernieuwde contact na zo’n 30 jaar. Emiel, we houden je in de gaten in Friesland…… tot een volgende ontmoeting. Hartelijke groeten van Ger en Marie-Thérèse de Groot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *